Bursa’da tonlarca meyveyi koparıp günde 1500 lira kazanıyorlar
Bursa’da meyve bahçelerinde “tekleme” işçisi olarak çalışan vatandaşlar, ağaçların verimini artırmak ve meyve kalitesini korumak için yoğun mesai harcıyor. İnegöl, İznik, Gürsu ve Kestel’de sabahın erken saatlerinde bahçelere giren işçiler, fazla nektarin ve armutları dallardan koparıp yere atarak günlük 1500 lira yevmiye kazanıyor.

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Bursa’da, bahçelerde “tekleme” mesaisi başladı.
İnegöl, İznik, Gürsu ve Kestel ilçelerinde sabahın erken saatlerinde meyve bahçelerine giren işçiler, ağaçların yükünü hafifletmek ve ürün kalitesini artırmak için fazla meyveleri dallardan koparıyor.
Tonlarca nektarin ve armudu yere atan işçiler, günlük 1500 lira yevmiye ile çalışıyor.
Fazla Meyve Kaliteyi Düşürüyor
Bu yıl iklim şartlarının elverişli gitmesiyle meyve bahçelerinde yüksek verim yaşandı.

Ancak dallarda fazla meyve tutması, ağaçların yükünü artırırken ürün kalitesini de olumsuz etkileyebiliyor.
Bu nedenle üreticiler, hasat döneminde daha iri ve kaliteli ürün alabilmek için tekleme işlemi yaptırıyor.
İşçiler, ağaçların taşıyabileceğinden fazla olan meyveleri koparıp yere atarak dalları rahatlatıyor.
Bahçelerde Yoğun Mesai
Bursa’daki bazı bahçelerde tekleme sonucu yere atılan nektarin çağlaları ve küçük armutların yoğunluğu dikkat çekiyor.

İşçiler, her ağacı tek tek kontrol ederek hasat dönemine hazırlıyor.
Üreticiler için maliyet oluşturan bu işlem, tekleme işçileri için ise sezonluk önemli bir gelir kapısı haline geliyor.
“Dalları Rahatlatıyoruz”
Gürsu ilçesindeki meyve bahçelerinde tekleme yapan Nurbay Kaya, fazla meyve tutumunun bereketli olduğunu ancak ağaç sağlığı ve ürün kalitesi için her dalda fazla meyve bırakılmaması gerektiğini söyledi.
Kaya, ağaçların taşıyabileceğinden fazla olan meyveleri koparıp uzaklaştırdıklarını belirterek, bazı dallarda meyvenin yarısından fazlasını yere attıklarını ifade etti.
Günlük Yevmiye 1500 Lira
Tekleme işinde günlük 1500 lira yevmiye ile çalıştıklerini söyleyen Kaya, mesailerinin sabah erken saatlerde başladığını anlattı.

Kaya, “Sabah 06.30’da başlıyoruz, akşama 16.30’a kadar çalışıyoruz. Bu zaman içinde 4 kez mola veriyoruz. Tek yaptığımız fazla meyveyi koparıp yere atmak. Dalları rahatlatıyoruz, ağacın verimini artırıyoruz” dedi.
“Tekleme Yapılmazsa Meyve Küçük Kalır”
Tekleme işleminin meyve kalitesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Kaya, geriye kalan meyvelerin bu sayede daha güçlü geliştiğini söyledi.
Kaya, tekleme yapılmadığı takdirde meyvelerin küçük kalacağını, kalitenin düşeceğini ve ürünlerin pazarda değer bulamayacağını ifade etti.
Bursa’da meyve bahçelerinde yürütülen tekleme mesaisi, hem üreticinin kaliteli ürün hedefi hem de işçilerin sezonluk kazancı açısından önemli bir süreç olarak öne çıkıyor.
Yorumlar (0)
Yorumlar yükleniyor...