Bursa'da market ve restoranlara denetim!
Bursa Ticaret İl Müdürlüğü tarafından kent genelinde gerçekleştirilen piyasa denetimlerinde çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 2026 yılının ilk 10 ayında 5 bin 679 işletme ve yaklaşık 1 milyon 700 bin ürün kontrol edilirken, toplam 59 milyon 500 bin TL idari para cezası uygulandı. Fahiş fiyat ve haksız fiyat artışı şüphesiyle 612 işletmede 985 aykırılık tespit edilerek ilgili dosyalar Ticaret Bakanlığına gönderildi.

Bursa'da tüketici haklarının korunması, haksız fiyat artışlarının önlenmesi ve piyasa düzeninin sağlanması amacıyla yürütülen denetimler aralıksız devam ediyor. Bursa Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından kent genelinde gerçekleştirilen kontrollerde binlerce işletme ve milyonlarca ürün mercek altına alındı.
Yılbaşından 31 Ekim 2026 tarihine kadar yapılan denetimlerde mevzuata aykırı uygulamalar nedeniyle işletmelere milyonlarca liralık idari para cezası kesildi. Fahiş fiyat uyguladığı değerlendirilen yüzlerce işletme hakkında ise inceleme süreci başlatıldı.
BURSA'DA 5 BİN 679 İŞLETME DENETLENDİ
Bursa Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, 2026 yılının başından 31 Ekim'e kadar kent genelinde geniş kapsamlı piyasa denetimleri gerçekleştirdi.
Bu süreçte toplam 5 bin 679 işletme kontrol edilirken, yaklaşık 1 milyon 700 bin ürün incelemeye alındı.
Denetimlerde tüketici haklarını ihlal eden ve ilgili mevzuata aykırı hareket ettiği belirlenen işletmelere toplam 59 milyon 500 bin TL idari para cezası uygulandı.
MARKETLERDEN RESTORANLARA KADAR DENETİM YAPILDI
Bursa genelindeki denetimlerde çok sayıda farklı sektörde faaliyet gösteren işletme kontrol edildi.
Ekipler özellikle restoran, kafe, lokanta, pastane ve fırınlarda incelemelerde bulunurken marketler, mağazalar ve et ürünleri satan işletmeler de denetim kapsamına alındı.
Bunun yanı sıra toptancılar, oto galeriler, emlak komisyoncuları ve kuyumcular da mercek altına alındı.
Yaş sebze ve meyve ticareti yapılan hal işletmeleri, alışveriş merkezleri, akaryakıt istasyonları ve dinlenme tesislerinde faaliyet gösteren işletmelerde de kontroller gerçekleştirildi.
612 İŞLETMEDE 985 AYKIRILIK TESPİT EDİLDİ
Denetimlerin dikkat çeken sonuçlarından biri de haksız fiyat artışı ve fahiş fiyat uygulamalarına ilişkin incelemeler oldu.
Bursa Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından haksız fiyat artışı veya fahiş fiyat uyguladığı değerlendirilen 612 işletmede toplam 985 aykırılık tespit edildi.
Söz konusu işletmeler hakkında tutanak düzenlenerek dosyalar gerekli işlemlerin yapılması amacıyla Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğüne sevk edildi.
Bu işletmelere ilişkin değerlendirme ve işlem süreçlerinin ilgili mevzuat çerçevesinde yürütüleceği belirtildi.
BURSA'DAKİ DENETİMLERİN 10 AYLIK BİLANÇOSU
Denetlenen işletme
5.679
İncelenen ürün
1,7 milyon
Aykırılık tespit edilen işletme
612
Tespit edilen aykırılık
985
Uygulanan toplam idari para cezası
59.500.000 TL
1 Ocak – 31 Ekim 2026
FAHİŞ FİYAT DENETİMLERİ DEVAM EDECEK
Bursa Ticaret İl Müdürlüğü, denetimlerin temel amacının tüketicilerin hak ve menfaatlerini korumak olduğunu vurguladı.
Kurallara uygun şekilde faaliyet gösteren esnaf ve tacirlerin desteklenmesinin de hedeflendiği belirtilirken, piyasa düzenini bozan uygulamalara karşı kontrollerin sürdürüleceği bildirildi.
Kent genelinde farklı sektörlerde gerçekleştirilen denetimlerin önümüzdeki süreçte de kararlılıkla devam edeceği ifade edildi.
Yorumlar (0)
Yorumlar yükleniyor...