Erdoğan ve Trump’tan ortak basın toplantısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, Ankara’da düzenlenen 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Trump, F-35 konusunun ele alınacağını belirtirken, CAATSA yaptırımlarına ilişkin “Bu yaptırımları kaldıracağız” dedi. Erdoğan ise F-35 konusunda hayırlı bir karar çıkacağına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, Ankara’da gerçekleştirilen karşılama töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Türkiye’ye gelen Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi öncesinde dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump’ın Türkiye ziyaretinin önemli olduğunu belirterek, NATO Zirvesi’nin Ankara’da düzenlenmesinin Türkiye açısından ayrı bir anlam taşıdığını söyledi.
Erdoğan: Bu Ziyaretin Ne Kadar Önemli Olduğunu İfade Etmek İstiyorum
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Trump’a “hoş geldiniz” diyerek başladığı açıklamasında, Ankara’daki zirvenin önemine vurgu yaptı.
Erdoğan, “Bu ziyaretin ne kadar önemli olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. NATO Zirvesi’nin bugün Ankara’da yapılıyor olması ve tüm liderlerin şu anda ülkemizde bir araya gelmesi, yarın değerli dostum Trump ile olması bizlere ayrı bir güç katacaktır” dedi.
Trump: Erdoğan’a Çok Saygım Var
ABD Başkanı Donald Trump ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilerine dikkat çekti.
Trump, “Çok yakın arkadaş, dostuz. Başından beri iyi ilişkimiz var. Çok özel bir ilişki aramızdaki. Türkiye’nin çok güçlü lideri var. Güçlü askeri gücü var. Çok güçlü bir ülke. Cumhurbaşkanı’na çok saygım var” ifadelerini kullandı.
Türkiye ile ilişkilerin iyi gittiğini belirten Trump, İran başlığının da görüşmede ele alınacağını söyledi.
Trump, “Büyük ihtimalle İran’dan da bahsedeceğiz. Nükleer silahları olamayacak. Aranızda olmak büyük bir onur” dedi.
F-35 Sorusu Yanıtlandı
Basın toplantısında en dikkat çeken başlıklardan biri F-35 konusu oldu.

ABD Başkanı Trump, F-35 meselesine ilişkin yaptığı açıklamada, kararın değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi.
Trump, “Bu bizim vereceğimiz karar. Çok iyi ilişkimiz var. Herkes neden bunu yapmayalım ki diyor. Türkiye çoğu ülkeden de sadık. Üzerine düşündüğümüz konu. Dünyanın en iyi uçağı F-35 ve bunu düşüneceğiz” dedi.
Erdoğan: F-35 Konusunda Hayırlı Bir Karar Çıkacağına İnanıyorum
Cumhurbaşkanı Erdoğan da F-35 konusunun Türkiye için yeni bir başlık olmadığını belirtti.
Erdoğan, “F-35 bizim için yeni bir konu değil. Bunu daha önce de ABD ile görüştük. Biz 5 uçağın da sözünü aldık. Sayın Trump’ın bize ayrıca sözü var. Bu konuda da Sayın Trump daima sözünün arkasındadır. F-35 konusunda da hayırlı bir karar çıkacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Trump: Erdoğan Olmasa NATO’ya Gelmeyebilirdim
Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkisini anlatırken dikkat çeken ifadeler kullandı.
Türkiye ile olan temaslarının kendisi açısından özel olduğunu belirten Trump, “Türkiye olmasaydı belki de katılmayabilirdim ancak dostumdan dolayı katılmam gerektiğine inandım” dedi.
Trump, geçmişte yaşanan rahip Brunson sürecine de değinerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile o dönem kurdukları temasın ilişkilerindeki güveni gösterdiğini savundu.
Erdoğan: Dünya Barışı İçin Hep Birlikte Çalışıyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran-ABD ilişkileri ve bölgesel barış başlıklarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Erdoğan, “Bu süreçte bizler aynı şekilde İran-ABD ilişkilerini nasıl bir düzleme kavuştururuz onun gayreti içindeyiz. Elimizden geleni yaparak dünya barışı için hep birlikte çalışıyoruz, çalışacağız” dedi.
Gazze konusunun da görüşmede ele alınacağını belirten Erdoğan, bölgede barışın sağlanması için NATO Zirvesi’ni önemsediklerini ifade etti.
CAATSA Yaptırımları İçin Dikkat Çeken Açıklama
Trump, Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımları konusunda da dikkat çeken bir açıklamada bulundu.
ABD Başkanı Trump, “Yaptırımları iptal edeceğiz. Bu yaptırımları kaldıracağız. Zamanı geldi. Biz dostlarımıza yaptırım uygulamak istemiyoruz. Ben dostumu yaptırımlarla boğmak istemiyorum” dedi.
Trump’ın bu sözleri, Ankara-Washington hattında uzun süredir gündemde olan CAATSA yaptırımları konusunda yeni bir sürecin başlayabileceği şeklinde değerlendirildi.
Rusya-Ukrayna Savaşı da Masada
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeleri de Trump ile paylaşacaklarını söyledi.
Erdoğan, “NATO’da iki önemli ülke olarak bizler bu zirveden güçlü bir çıkışı sağlayacağız ve bunu da başaracağımıza inanıyorum. Biz Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeleri değerli dostum ile paylaşıp görüşeceğiz ve ona göre adımlarımızı atacağız” dedi.
Trump ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştüğünü belirterek, savaşın sona ermesi konusunda sonuç alınabileceğini savundu.
Trump, “Ben 8 savaşı durdurdum, bence 9’uncuya da ulaşacağız. En iyi bildiğim şey anlaşmalar. Ben hep anlaşmalar yaparım” ifadelerini kullandı.
Türkiye-ABD İlişkilerinde Yeni Dönem Mesajı
Trump, Türkiye ile ilişkilerin en iyi dönemlerinden birinde olduğunu belirterek, ekonomik ve ticari ilişkilere de vurgu yaptı.
“Türkiye ile ilişkimiz en iyi dönemde. İlk dönemimdekinden de daha iyi” diyen Trump, Türkiye ile ticari ilişkilerin güçlü olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump’ın görüşmesinde savunma sanayii, F-35, CAATSA yaptırımları, Gazze, İran, Rusya-Ukrayna savaşı ve ticaret başlıklarının ele alınması bekleniyor.
Yorumlar (0)
Yorumlar yükleniyor...