KAZİNOĞLU'NUN MEZARINDAN ÖLÜMCÜL ZEHİR ÇIKTI!
2011 yılında Silivri Cezaevi'nde hayatını kaybeden eski Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun ölümüne ilişkin soruşturmada dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Yaklaşık 15 yıl sonra mezarı açılan Kozinoğlu'nun saç, tırnak, kemik ve doku örneklerinde toksik etkileri bulunabilen antimon maddesi tespit edildi. Soruşturma kapsamında 9 kişinin tutuklandığı bildirilirken, ölümün zehirlenme sonucu gerçekleşip gerçekleşmediğinin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumunun nihai raporu bekleniyor.

Eski MİT Asya Bölge Başdanışmanı Kaşif Kozinoğlu'nun 12 Kasım 2011 tarihinde Silivri Cezaevi'nde hayatını kaybetmesine ilişkin yürütülen soruşturmada yeni bulgular ortaya çıktı. Silivri Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla mezarı açılan Kozinoğlu'nun biyolojik örneklerinde antimon maddesine rastlandı.
Sabah gazetesinden Atakan Irmak'ın haberine göre, Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi tarafından hazırlanan 19 Ekim 2026 tarihli raporda, Kozinoğlu'nun vücudundan alınan örneklerde antimon tespit edilirken mezar toprağında aynı maddeye rastlanmadı.
Yeni bulgular, Kozinoğlu'nun ölümünde zehirlenme ihtimalini yeniden gündeme getirdi. Ancak antimon tespit edilmesi, ölümün zehirlenme nedeniyle gerçekleştiğini tek başına kanıtlamıyor.
15 YIL SONRA MEZARI AÇILDI
Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Kaşif Kozinoğlu'nun İstanbul Ümraniye'deki mezarı, 12 Eylül 2026 tarihinde açıldı.
Adli tıp uzmanlarının gözetiminde gerçekleştirilen işlemde naaştan saç, tırnak, kemik ve doku örnekleri alınarak laboratuvar incelemesine gönderildi.
Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesi tarafından yapılan DNA analizinde, mezardan alınan örnekler ile Kozinoğlu'nun aile bireylerinin DNA profilleri karşılaştırıldı.
İnceleme sonucunda naaşın yüzde 99,99 olasılıkla Kaşif Kozinoğlu'na ait olduğu belirlendi.
TIRNAKLARINDA 7 BİN 2 NANOGRAM ANTİMON TESPİT EDİLDİ
Adli Tıp Kurumu Kimya İhtisas Dairesi Toksikoloji Şubesi tarafından toplam 36 numune üzerinde inceleme yapıldı.
Saç, tırnak, doku, kemik, kefen ve mezar toprağından alınan örnekler laboratuvar ortamında analiz edildi.
Rapora yansıdığı belirtilen antimon miktarları şöyle:
| İncelenen örnek | Antimon miktarı |
| Tırnak | 7.002 ng/g |
| Saç | 548 ng/g |
| Sabunlaşmış doku | 720 ng/g |
| Kemik | 175 ng/g |
İncelemelerde mezardan alınan 7 ayrı toprak örneğinde antimon tespit edilmedi.
Analizlerde kurşun, nikel, arsenik ve kadmiyum gibi ağır metallere de rastlandığı, siyanür ve incelenen bazı diğer toksik maddeler bakımından ise sonuçların negatif olduğu aktarıldı.
ANTİMON BULGUSU ZEHİRLENME ŞÜPHESİNİ GÜNDEME GETİRDİ
Kozinoğlu'nun biyolojik örneklerinde antimon bulunmasına karşın mezar toprağında aynı maddeye rastlanmaması, maddenin vücuda ölümden önce girmiş olabileceği ihtimalinin araştırılmasına neden oldu.
Ancak mevcut bulgular, Kozinoğlu'nun zehirlenerek öldürüldüğünü kesin olarak ortaya koymuyor.
Antimonun vücuda ne zaman ve hangi yolla girdiği, tespit edilen miktarların ölümle ilişkisi ve olası çevresel etkilerin uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.
ANTİMON NEDİR, ÖLÜME NEDEN OLABİLİR Mİ?
Antimon, sanayide farklı alanlarda kullanılan ve belirli kimyasal bileşikleri yüksek miktarlarda vücuda alındığında toksik etkilere yol açabilen bir yarı metal olarak biliniyor.
Antimon maruziyetinin insan sağlığı üzerindeki etkileri, maddenin kimyasal formuna, miktarına ve maruziyet süresine göre değişebiliyor.
Yüksek düzeyde maruziyetin kalp ritim bozuklukları, karaciğer ve böbrek hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiği belirtiliyor.
Bununla birlikte Kozinoğlu'nun örneklerinde antimon tespit edilmesi, ölüm nedeninin doğrudan bu madde olduğunu göstermiyor.
CEZAEVİNDEKİ SON SAATLERİ YENİDEN İNCELENİYOR
Soruşturma kapsamında Kozinoğlu'nun hayatını kaybetmeden önce cezaevinde geçirdiği son saatler de yeniden araştırılıyor.
Cezaevine ait güvenlik kamerası görüntüleri, sağlık ekiplerinin müdahale süreci, 112 Acil Çağrı Merkezi kayıtları ve hastane belgeleri soruşturma dosyasında değerlendiriliyor.
Basına yansıyan bilgilere göre, ilk yardım çağrısının yapılması ile sağlık ekibinin Kozinoğlu'na ulaşması arasında 29 dakika 36 saniye geçtiği belirlendi.
Kozinoğlu'nun ölümünden önce kahve içtiği ve rahatsızlanmasının ardından kullandığı bardağın yıkandığı yönündeki iddialar da soruşturma kapsamında inceleniyor.
Ancak kahveye herhangi bir madde karıştırıldığına veya ölümün zehirlenme sonucu gerçekleştiğine ilişkin kesinleşmiş bir adli tıp tespiti bulunmuyor.
2011 YILINDA ÖLÜM NEDENİ KALP KRİZİ OLARAK AÇIKLANMIŞTI
Kaşif Kozinoğlu, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunduğu Silivri 1 No'lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 12 Kasım 2011 tarihinde fenalaştı.
Sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından hastaneye kaldırılan Kozinoğlu, hayatını kaybetti.
O dönemde yapılan ilk açıklamalarda ölüm nedeninin kalp krizi olduğu belirtilmişti.
Ancak Kozinoğlu'nun cezaevindeki ölümüne ilişkin yıllar boyunca çeşitli iddialar gündeme geldi.
2026 yılında yeniden yürütülen soruşturmayla birlikte ölümün gerçekleştiği koşullar, sağlık müdahaleleri ve olası üçüncü kişi müdahalesi araştırılmaya başlandı.
SORUŞTURMADA 9 KİŞİ TUTUKLANDI
Kozinoğlu'nun ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 30 kişi hakkında adli işlem yapıldığı, 9 şüphelinin ise tutuklandığı bildirildi.
Tutuklananlar arasında dönemin Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Ali İşgören ile eski MİT görevlisi Enver Altaylı'nın da bulunduğu belirtildi.
Enver Altaylı hakkında “kasten öldürmeye azmettirme” suçlamasıyla tutuklama kararı verildiği aktarıldı.
Soruşturma kapsamında cezaevi görevlileri ve olay tarihinde sağlık müdahalesi sürecinde görev alan bazı kişiler hakkında da adli işlemler gerçekleştirildiği bildirildi.
Şüpheliler hakkındaki tutuklama kararları, soruşturma aşamasında alınmış olup haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunduğu anlamına gelmiyor.
GÖZLER ADLİ TIP KURUMUNUN NİHAİ RAPORUNDA
Kaşif Kozinoğlu'nun saç, tırnak, kemik ve doku örneklerinde antimon tespit edilmesinin ardından ölüm nedenine ilişkin nihai değerlendirme bekleniyor.
Adli Tıp Kurumu Birinci İhtisas Kurulunun hazırlayacağı raporda, antimonun vücuda giriş zamanı, olası maruziyet yolları ve ölüm üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi bekleniyor.
Nihai raporun, Kozinoğlu'nun ölüm nedeninin aydınlatılması ve soruşturmanın ilerleyen aşamaları açısından önem taşıyacağı belirtiliyor.
Silivri Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma devam ediyor.
Yorumlar (0)
Yorumlar yükleniyor...