Bursa'da meme kanserine karşı tek yürek oldular!
Bursa'da meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekmek amacıyla “Bir Sonraki Durak: Mamografi” etkinliği düzenlendi. Medicana Bursa Hastanesi öncülüğünde, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BURULAŞ'ın desteğiyle gerçekleştirilen farkındalık yolculuğu Şehreküstü'nden başladı. Kadın sağlığına dikkat çekilen etkinlik, hastane önünde pembe balonların gökyüzüne bırakılmasıyla sona erdi.

Bursa'da Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık çalışmaları kapsamında dikkat çeken bir etkinliğe imza atıldı. Medicana Bursa Hastanesi tarafından düzenlenen “Bir Sonraki Durak: Mamografi” etkinliğinde, kadınlara düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmemeleri çağrısı yapıldı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BURULAŞ'ın desteğiyle gerçekleştirilen organizasyona kadın dernekleri, sivil toplum kuruluşları ve sağlık çalışanları katıldı.
ŞEHREKÜSTÜ'NDEN BAŞLAYAN FARKINDALIK YOLCULUĞU
Meme kanserinde erken teşhisin önemini günlük yaşamın bir parçası haline getirmeyi amaçlayan etkinlik, Şehreküstü'nden başlayan yolculukla gerçekleştirildi.
Yolculuk boyunca düzenli sağlık kontrolleri, mamografi taramaları ve erken tanının önemi vurgulandı.
Medicana Bursa Hastanesi önünde tamamlanan etkinlikte, farkındalığın simgesi olan pembe balonlar gökyüzüne bırakıldı.
Organizasyona Evde Sağlık Hizmetleri Derneği, GÜÇKAT, BUİKAD, LÖDER, Kanserle Savaş Derneği, Bursa Kanser Derneği ve Tofaş Spor Kulübü de destek verdi.
“ERKEN TANIYLA HAYATIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRMEK MÜMKÜN”
Medicana Bursa Hastanesi Genel Müdürü Dr. Özcan Akan, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti.
Akan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Meme kanseri, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanserlerin başında geliyor. Çok sık karşılaştığımız bu hastalıkta erken tanıyla hayatın seyrini değiştirmek mümkün.”
Hastalığın erken evrede tespit edilmesinin tedavi başarısını önemli ölçüde artırdığını vurgulayan Akan, kadınların düzenli tarama programlarına katılması gerektiğini söyledi.
40-69 YAŞ ARASINDAKİ KADINLARA MAMOGRAFİ HATIRLATMASI
Mamografinin meme kanserinin erken teşhisinde önemli bir yöntem olduğunu belirten Dr. Akan, Türkiye'deki ulusal tarama programı kapsamında 40-69 yaş arasındaki kadınlara iki yılda bir mamografi önerildiğini hatırlattı.
Ailevi veya kişisel riski yüksek olan kadınların ise hekimleri tarafından belirlenen özel takip programlarına uyması gerektiğini ifade etti.
Akan, ailede meme kanseri öyküsünün bulunmamasının hastalığa yakalanma riskini tamamen ortadan kaldırmadığını da vurguladı.
“KADINLAR KONTROLLERİNİ YAPTIRMAKTAN ÇEKİNMESİN”
Etkinlikte konuşan Dr. Nilüfer Avcı da kadınların sağlık kontrollerini ertelememesi gerektiğini belirtti.
Kadınların kimi zaman korku, kimi zaman da günlük sorumlulukları nedeniyle memelerinde fark ettikleri değişiklikleri ihmal edebildiğine dikkat çeken Avcı, şöyle konuştu:
“Kadınlar memelerini muayene etmekten ya da düzenli kontrollerini yaptırmaktan öncelikle utanmasınlar.”
Memede fark edilen her kitlenin kanser anlamına gelmediğini ancak mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini belirten Avcı, mamografi, ultrason ve gerektiğinde meme MR'ı gibi tetkiklerin hekim önerisiyle yapılmasının önemine değindi.
KANSERİ YENEN KADINDAN DUYGULANDIRAN MESAJ
Etkinlikte meme kanserini atlatan Sevgi Uymaztürk de yaşadığı tedavi sürecini anlattı.
Memesindeki kitleyi tesadüfen fark ettiğini söyleyen Uymaztürk, pandemi döneminde ve sonrasında kontrollerini ihmal ettiğini belirtti.
İki memesinde farklı türlerde tümör tespit edildiğini anlatan Uymaztürk, yaklaşık bir yıl boyunca kemoterapi ve hedefe yönelik ilaç tedavisi gördüğünü, kontrollerinin ise devam ettiğini söyledi.
Kadınların çoğu zaman kendilerinden önce ailelerini ve çevrelerini düşündüğünü dile getiren Uymaztürk, şu mesajı verdi: “Biz kadınlar çok vericiyiz, anaçız. Her daim önce çevremizi düşünüyoruz. Burada biraz bencillik yapalım.”
Uymaztürk, yaşadıklarını paylaşarak bir kadının bile erken teşhis konusunda bilinçlenmesine katkı sağlamaktan mutluluk duyacağını ifade etti.
BURSA'DAN KADIN SAĞLIĞI İÇİN ORTAK MESAJ
Etkinliğe destek veren kurumlara teşekkür eden Medicana Bursa Hastanesi Genel Müdürü Dr. Özcan Akan, kadın sağlığının korunmasının ortak bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
Akan, “Bir Sonraki Durak: Mamografi” sloganıyla kadınlara kendi sağlıklarını ertelememeleri gerektiğini hatırlatmayı amaçladıklarını belirtti.
Organizasyon, meme kanserinde erken teşhisin ve düzenli sağlık kontrollerinin önemine dikkat çeken mesajlarla tamamlandı.
Yorumlar (0)
Yorumlar yükleniyor...